Příběh kávy

Původ kávy

Historie kávy sahá hluboko do minulosti. Její původní domovinou byly vysočiny Habeše (dnešní Etiopie). Keřovitý kávovník zde divoce dorůstá až desetimetrové výšky. Zralé plody, peckovice podobné třešním, obsahují dvě zelená kávová zrna. Už před rokem 1000 objevili kočovníci povzbuzující účinky kávových zrn a připravovali z nich jakousi kaši, do níž přimíchávali zvířecí tuk.

Ve 13. nebo 14. století si káva našla cestu přes Rudé moře do Arábie a odtud do celého světa. Se šířením kávy je spojena řada pověstí. Jedna z nich vypráví o jemenském pastýři jménem Kaldi, který si prý všiml, že jeho ovce jsou po konzumaci kávových zrn čilé dlouho do noci. Zkusil také sám sníst plody kávovníku a zjistil, že na něj působí stejně. Pověděl o tom mnichům v nedalekém klášteře, kteří pak kávu užívali, aby zůstali bdělí při nočních bohoslužbách. Podle stejné legendy tito mniši náhodou zjistili, že kávová zrna lze pražit, a nápoj, který z pražených zrn připravili, měl stejné účinky, chutnal však mnohem lépe. Kávová zrna a nápoj z nich připravený jsou od těch dob považována za drahocenný povzbuzující prostředek, i když lidé tehdy ještě neznali důvod, proč na ně káva působí povzbudivě. Systematické pěstování kávy začalo na terasových zahradách v Jemenu.

Až do konce 17. století se káva pěstovala pouze v Etiopii a v Jemenu. Holanďané však později monopol těchto zemí rozbili a začali kávu pěstovat ve svých východoindických koloniích – zvláště na ostrově Jáva. Do začátku 18. století rozšířily koloniální mocnosti kávu do karibské oblasti, Střední Ameriky a do Brazílie a pěstování kávy v těchto zemích brzy zdomácnělo.

Poptávka po kávě se rozšířila do Mekky a Mediny, kde se pravidelně slévaly proudy poutníků z různých oblastí, a potom dále po celém Blízkém východě. „Qahwah“, jak Arabové nazývali všechny nápoje rostlinného původu včetně vína, slavila obrovský úspěch zejména v Turecku. V roce 1630 přistála první loď s nákladem kávy z Turecka v Benátkách a brzy nato začaly po celé Evropě, zejména v Itálii, Velké Británii, Nizozemsku, Francii a v Německu, vznikat první kavárny. Jen v samotné Paříži bylo v roce 1689 již okolo 250 kaváren. Turecký velvyslanec na dvoře Ludvíka XIV. se také velmi zasloužil o rozšíření popularity kávy. Předkládal ji svým hostům při každé příležitosti, až se tento zvyk stal všeobecnou módou. Francie se tak stala největším spotřebitelem kávy v Evropě. V polovině 19. století se káva stala jednou z nejdůležitějších světových obchodních komodit.

Kávovník pochází z Etiopie, odtud se káva rozšířila na Blízký východ prostřednictvím islámských poutníků do Mekky a Mediny. První kávové plantáže vznikly  v Jemenu. Později se objevily v Arábii a Egyptě, kde se pití kávy (neboli Kahweh) stalo brzy denním zvykem. V Evropě se káva stala známou až počátkem 16. století, ale rychle rostla její popularita. Kavárny rostly jako houby po dešti zejména v Itálii, Velké Británii, Nizozemí, Francii a Německu. Počátkem 18. století rozšířili Holanďané pěstování kávy do Indonésie, Francouzi na Martiniku a Španělé v oblasti Karibského moře, Střední Ameriky a Brazílie.

 

Pěstování kávy

Poznejte světové regiony produkující kávu, její odrůdy a pěstování.

Více informací 

 

Sklizeň a zpracování kávy

Procesy sklizně, zpracování kávy a kontrola její kvality mají významný vliv na konečný chuťový prožitek.

Více informací 

 

Obchod s kávou

Káva je hned po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě.

Více informací 

 

Příprava kávy

Tvorba směsí, pražení a mletí a metody přípravy kávy.

Příprava kávy 

 

Kávové recepty

Připravte si doma kávu podle Vaší chuti.

Více informací