Cesta k šálku čaje

Historie

Čaj má dlouholetou historii s původem v Číně, kde mu říkají „tu“. Čaj objevil císař Shen nung náhodou. V roce 2700 před Kristem při jedné z jeho cest trochu odpočíval a pod keřem si vařil vodu. Několik lístků z keře vítr zanesl do vody a když ji císař ochutnal, byl příjemně překvapen. V roce 1610 holandská loď východoindické společnosti poprvé přivezla čaj do přístavu v Amsterdamu. Evropa se chystala poprvé ochutnat tento nápoj. Byli to Holanďané, kteří představili čaj Britům. A byl to hit, čaj podávaný při každé příležitosti se stal tradicí.

Cesta k šálku čaje

Na celém světě se pěstují pouze dva typy čajovníku. Aby bylo sbírání snazší, ořezávají se čajovníky ve výšce 1,2 metru. Čím vyšší nadmořská výška plantáže, tím je čaj kvalitnější. Ve vyšší nadmořské výšce rostou totiž čajové lístky pomaleji, což znamená lepší čaj.

Černý čaj prochází při své výrobě čtyřmi procedurami. Nejprve se lístky nechají zavadnout při teplotě kolem 25 °C. Dále se lístky rozdrtí a poté se vlhkým vzduchem zahájí proces fermentace. Tehdy čaj získává svoji charakteristickou chuť. Nakonec jsou lístky usušeny a čaj změní svoji barvu z červenohnědé na černou. Na světě se celkem vypěstuje kolem 33 milionů tun čaje, převážně v Číně a Indii.

Druhy čaje

Odborníci dokážou určit původ čaje podle jeho jedinečné chuti. Například indický Assam má plnou a silnou chuť a tmavou barvu. Čínský čaj existuje v mnoha variantách a čaj ze Srí Lanky (dříve Ceylon) je velmi aromatický a výrazný. Malé lístky jsou nejvhodnější pro čajové sáčky, velké lístky a rozdrcené lístky se používají především pro sypaný čaj.

Zelený čaj nepochází z jiného čajovníku než černý čaj, ale je výsledkem jiného zpracování: je vynechán proces fermentace. Díky tomu si čaj uchovává svoji zelenou barvu a také jinak chutná.

Bílý čaj pochází z první sklizně v roce a mladé lístky se nefermentují. Šetrné zpracování poznáte i v chuti. Bílý čaj je velmi jemný.

Ochucený (aromatizovaný) čaj je čajová směs, do které se přidává aroma. Asi nejznámějším příkladem je Earl Grey, v němž je černý čaj ochucen bergamotovým olejem, který pochází z citrusového ovoce.     

Bylinné čaje obsahují sušené části bylin (více než 50 %), ale mohou být také doplněny např. ovocem nebo kořením. Patří sem i čaje rooibos. Bylinné směsi neobsahujíc kofein a jejich obliba stále roste.

Čajová směs

Díky počasí, ročnímu období a řadě dalších okolností je každá dodávka čaje odlišná. Abychom dokázali udržet stejnou chuť čaje, máme své experty na míchání čajů. Expert na míchání čajů vybere různé druhy čaje (někdy až 30) a kombinuje je tak, aby co do chuti a ostatních vlastností odpovídali tomu, co spotřebitel očekává.

Tipy na přípravu čaje

Pro dosažení nejlepšího výsledku použijte na vaření vždy čerstvou, studenou vodu. Tvrdou vodou (s vysokým obsahem minerálů) nechte pokud možno chvíli povařit, aby byla měkčí. Pokud nemáte rádi silný čaj, použijte dané množství čaje, ale nechte ho louhovat kratší dobu. Díky tomu Váš čaj nebude tak silný, ale přesto bude mít plnou chuť. Čajový sáček použijte jen jednou. Jen tak si můžete být jisti, že v každém šálku naleznete vyrovnanou a skutečně lahodnou chuť.